Salut!

Pentru cei curioşi care au intrat pe acest site, cred că trebuie să mă prezint. Mă numesc Nedelcea Lorin Gabi, am 49 de ani, mă ocup cu dresaj canin în Giurgiu, locuiesc în Giurgiu (ar trebui să regret dar, după 7 ani în Italia, Giurgiu încă îmi place) și răspund la telefon 0768 08 67 90.

La început…

Pe la 7 ani am avut primul câine, o “cotarlă” de caniş pe nume Lord. Au urmat un boxer, un dog german şi alţi câţiva metişi. Acum am o căţeluşă mastino napoletan pe nume Freya, în vârstă de 1 an, şi o femelă bulldog englez numită Carina.

Iubesc cîinii, inclusiv, sau poate mai ales, pe cei fără adapost. Ca detaliu, nu numai o dată am fost atenţionat de către fata cu care eram în verva romantică în acel moment că “exagerez mângâind toate javrele de pe stradă”. Relaţia cu acea fată s-a “dus”, afinitatea pentru orice animal a rămas.

Încet, încet, am descoperit că animalele au nevoie de multă, multă dragoste. O mângâiere le atrage uneori mai mult decât o porţie de mâncare. Chiar şi aceia mai nevricoşi, care se reped la tine pe stradă, pot fi blânzi şi iubitori.

Un pic despre dresaj

O problemă importantă pe care am întâlnit-o foarte des este vârsta la care un căţel poate fi dresat; am cunoscut foarte multe persoane care mi-au spus (citez)

căţelul meu are 8 luni, este prea mic pentru dresaj. Mai bine aşteptăm până face 10 luni. Aşa mi-a spus mie cutare (vecin, medic, chiar şi dresor…)

Aşa că m-am trezit cu un ciobănesc mioritic de un an care abia ştia să mearga în lesă; credeţi-mă, este foarte greu să înveţi un câine de 60 de kg şi cu un caracter semi-format să înveţe comenzile de bază. Vârsta optimă pentru a începe educaţia (predresajul) unui căţel este între 3 şi 6 luni. Este perioada în care e poate învăţa foarte multe lucruri noi şi printre ele este mult mai uşor să strecurăm si regulile de bază pentru (măcar) un dresaj minim. Este adevărat, orice câine, de orice vârstă şi rasă, poate fi dresat, dar cu mult mai mult efort din partea dumneavoastră, a mea şi a lui.

Aş mai vrea să lămurim o problemă. Câinele nu poate fi predat “la cheie”, ca un robot; eu îl pot dresa fără ca dumneavoastră să fiţi prezent, dar este obligatoriu ca, măcar o dată pe săptămână, să vă arăt ce a învăţat, cum puteţi să lucraţi cu el şi aşa mai departe… Astfel, va învăţa să vă asculte şi pe dumneavoastră. În caz contrar, veţi avea un câine dresat dar care va asculta doar de dresor. 🙂

Vă aştept!